Vruchtensap/fruitsap en kanker. Een literatuuroverzicht van "prospective" studies.

De kans op kanker: De relatie tussen vruchtensap en de kans op totale kanker (alle types gecombineerd) is onderzocht in 3 groepen mensen. Er werd geen effect gevonden van citrus fruitsap in 2 groepen (11), of van 100% sinaasappelsap, of appelsap in een andere groep (20).
Effect modificatie: Er werd ook onderzocht of andere aspecten van invloed zouden kunnen zijn op het effect tussen citrus fruitsap en kanker. Een gepoelde analyse van 2 studies (11) vond geen effect voor personen die geen multivitamines gebruikten, maar een verhoogde kans op kanker door consumptie van citrus fruitsap voor personen die multivitamine supplementen gebruikten.

Overlijden aan kanker: De relatie met de kans om te overlijden aan kanker is slechts onderzocht in 1 groep mensen (21). Er werd geen effect gevonden met verse vruchtensap gedronken in het zomerseizoen voor zowel mannen als vrouwen.

Conclusie: Geen effecten werden gevonden van enig type vruchtensap op de kans om kanker te krijgen of daaraan te overlijden. Er is zwak bewijs voor een verhoogde kans op kanker door consumptie van citrus fruitsap voor personen die multivitamine supplementen gebruiken.

| Meer informatie: terug naar literatuuroverzicht.|