Kruisbloemige groenten en kanker. Een literatuuroverzicht van "prospective" studies.

Kans op kanker: De relatie tussen kruisbloemige groenten en totale kanker (alle types gecombineerd) is onderzocht in 3 groepen mensen. In 1 groep werd een klein, en niet sigificant, beschermend effect gevonden (20), maar in de andere groepen werd geen effect gevonden (11).
Effect modificatie: Er werd ook onderzocht of andere aspecten van invloed zouden kunnen zijn op het effect tussen kruisbloemige groenten en kanker. Een gepoelde analyse van 2 studies (11) vond een beschermend effect tegen de kans op kanker voor mannelijke rokers, maar niet voor niet-, of ex-rokers. Daarbij werd het beschermende effect voor mannen alleen gevonden voor niet-gebruikers van multivitamine supplementen.

Overlijden aan kanker: De relatie tussen kruisbloemige groenten en de kans op overlijden aan totale kanker is onderzocht in 1 kleine groep mensen (17). Er werd geen effect gevonden, maar de mogelijkheid kan niet worden uitgesloten voor een verhoogde kans onder mensen met zeer lage consumptie.

Conclusie: Alhoewel het gewicht van het bewijs de mogelijkheid niet uitsluit van een beschermend effect voor bepaalde groepen mensen, werd geen consistent effect gevonden waardoor het "label" van een effect door kruisbloemige groenten kan worden gerechtvaardigd.

| Meer informatie: terug naar literatuuroverzicht.|