Citrusvruchten/citrus fruit en kanker. Een literatuuroverzicht van "prospective" studies.

Het risico op kanker: De relatie tussen consumptie van citrusvruchten en de kans op totale kanker (alle types gecombineerd) is onderzocht in 4 groepen mensen. In een groep postmenopausale vrouwen werd een zwak en niet significant beschermend effect gevonden (19), maar geen effecten werden gevonden in de andere 3 groepen (11, 20).
Effect modificatie: Er werd ook onderzocht of andere aspecten van invloed zouden kunnen zijn op het effect tussen citrusvruchten en kanker. Een gepoelde analyse van 2 studies (11) vond geen effect voor personen die geen multivitamines gebruikten, terwijl de kans op kanker door consumptie van citrusvruchten leek toe te nemen voor personen die multivitamine supplementen gebruikten. Roken had geen invloed op het effect tussen citrusvruchten en kanker (11, 19).
Overlijden aan kanker: De relatie tussen citrus fruit en de kans om te overlijden aan kanker is onderzocht in 2 groepen mensen (5, 21). Er werden geen effecten gevonden.

Conclusie: Er is geen consistent effect van citrusvruchten gevonden op de kans om kanker te krijgen, en geen effecten zijn gevonden op de kans om te overlijden aan kanker.

| Meer informatie: terug naar literatuuroverzicht.|